x 
Cart - 0,00 din.

Cart

Cart empty

Luk u ishrani pasa i mačaka

 

Luk u ishrani pasa i mačaka može da bude smrtonosan

Luk u ishrani pasa

Dosadašnje uverenje - Mit

Dugo se verovalo da luk, posebno beli luk, ima mmnogo dobrih strana ako je redovno zastupljen u ishrani pasa i mačaka. Istraživanja su pokazivala da beli luk ima stimulativno dejstvo na bela krvna zrnca, preventivno dejstvo na tumore, i obaranje vrednosti štetnog holesterola. Veterinari su preporučivali beli luk kao deo tretmana alergija, astme, dijabetesa, srčanih oboljenja, bubrežnih oboljenja, kancera, stomačnih problema, i raznih infekcija.Dodajte ovom spisku i njegovo prirodno svojstvo odbijanja insekata i vi će te po prirodi stvari biti skloni da ga uvrstite u redovnu ishranu vašeg ljubimca. Mnogi proizvodjači hrane uključili su beli luk u sastav nekih svojih proizvoda. Postoje čak i dodatci ishrani od 100% belog luka. Do skora, beli luk je smatran za odličan i jeftin anti parazitik, insekt reppelent i opšti imunostimulator naših ljubimaca.


Poslednje studije - Realnost

Beli luk pripada porodici lukova - alliaceae, zajedno sa  prazilukom i ostalim vrstama luka. Postoji mnogo studija koje ukazuju na štetnost, čak moguć smrtonosnost luka. U poslednjih 10 godina radjena su mnoga istraživanja na temu štetnosti luka u ishrani pasa i mačaka, i sva ukazuju na veliki zdravstveni rizik upotrebe luka u ishrani pasa i mačaka.Studija iz 2003 na temu Toksičnost groždja za pse, publikovana Australian Veterinary Journal počinje, “Lista ljudske hrane koja je toksična za pse nastavlja da raste. Groždje može da bude dodato na listu, pored belog i crnog luka, macadamia orahe i čokolade, kao toksični konzumirani kontinuirano ili u većim količinama.” [1] Na žalost niko ne možetačno da precizira koje su to “veće količine.” U jednom artiklu o Toksičnosti belog i crnog luka za pse,  Jennifer Prince, DVM kaže: “crni i beli luk se često koriste kao poboljšivači ukusa u hrani. Kako su toksične količine nepoznate, i izgleda zavise od životinje do životinje, prporučije se da se izostave iz hrane za pse. Dokazano je da mogu da izazovu Heinz anemiju, koja rezultira razaranjem crvenih krvnih zrnaca i anemijom.
 Mnogi vlasnici kažu da su davali beli luk svojim psima godinama i da nisu primetili nikakve štetne posledice. Medjutim, postoje i mnogi suprotni slučajevi. Pitanje je , da vam neko kaže da dajete svom psu arsenik jer će ga osloboditi krpelja, da li bi ste ga poslušali? Naravno da ne. Posledice intoksikacije lukom nisu zanemarljive. One mogu da uključuju povraćanje, diareu, anemiju, trahikardiju, slabost, oštećenja jetre, alergije, astmatične napade, dermatitis i stomačne ulcere i krvarenja.

Naučne studije

Luk u svim oblicima - sirov, kuvan, pržen, u prahu, ulje - predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje vašeg psa ili mačke. Jennifer Prince DVM kaže da “Svi delovi biljke luka su podjednako otrovni” i da su “podjednako opasni u svim oblicima, sirovim ili sušenim ili kuvanim.” Više možete pročitati u mnogim studijama.


 Reference i ostale naučne studije


[1]Grape and Raisin Toxicity in Dogs; Aust Vet J Vol 81, No 6, June 2003,335

[2]Prince DVM, Jennifer; Onion and Garlic; Veterinary Services Department; Drs. Foster and Smith, Inc.

[3]Yamato O., Tajima M., Kuraoka M., Omae S., Maede Y.; Hematologic changes associated with the appearance of eccentrocytes after intragastric administration of garlic extract to dogs.; Am J Vet Res. 2000Nov;61(11):1446-50.

[4]Hoshino T. Kashimoto N. Kasuga S.; Effects of Garlic Preparations on the Gastrointestinal Mucosa; Journal of Nutrition 2001; 131:1109S-1113S.

 [5]Richards DVM, Michael; Onion and garlic toxicity in dogs and cats. 

 

 

  • Hits: 7209