x 
Cart - 0,00 din.

Cart

Cart empty

Maltezer - mali vodič za vlasnike

 

Maltezer - mali vodič za vlasnike

Maltezer - ljubimac u trendu

Ovaj vodič će vam pomoći da bolje upoznate  svog ljubimca i naučite da se brinete o njemu.

Maltezer - Mali vodič za vlasnike

Maltezer je divan, pametan mali pas, neiscrpne energije. Pravi, mali salonski pas.

Kako Maltezeri nemaju podlaku oni su savršeni ljubimci za sve koji imaju problem sa alergijama na dlaku.

Maltezer je relativno lak za održavanje. Najveća briga koju će te imati je njegova dlaka, i takozvani problem "suzica".

Generalno dobrog zdravlja. Životni vek od 12 do 14 godina.

 

 

Mala pufnica je stigla u novi dom

Pre nego što dovedete štene u novi dom pitajte predhodnog vlasnika da li je mališa počeo da jede čvrstu hranu ili još sisa. 

Ako ima manje od 2 meseca - Obezbedite pakovanje kvalitetne kašice za štenad mini rase, za prelazak sa mleka na čvrstu hranu.

Ako je starije i već je počelo da jede čvrstu hranu,      nabavite manje pakovanje kašice i granulice za štenad mini rase.

NIKADA nemojte da štedite na hrani! Visoko kvalitetna, odgovarajuća ishrana je ključna da vaš ljubimac odraste u zdravog i lepog psa. Veterinari su mnogo skuplji!

 

Ishrana šteneta maltezera

Prelazak sa majčinog mleka na čvrstu hranu je velika promena i stres za malog psa. Hranjenje uvek u odredjeno vreme i na istom mestu daje štenetu osećaj sigurnosti i vrlo je važno za malog psa.

Pitajte odgajivača koju je marku hrane davao. Nagli prelaz na drugi brend može izazvati probavne smetnje, prolive i povraćanje! 

Odgajivači obično hrane štenad jeftinijom, ne tako kvalitetnom hranom, tako da je promena na kvalitetniju neophodna.

Prelaz na novu hranu neophodno je da izvršite postepeno u periodu od 4-5 nedelja.

  • nedelja 1. - ista hrana
  • nedelja 2. - 3/4 stara hrana, 1/4 nova hrana
  • nedelja 3. - 1/2 stara hrana, 1/2 nova hrana
  • Nedelja 4. - 3/4 nova hrana i samo 1/4 stara hrana
  • Nedelja 5. - Potpuni prelazak na novu, zdravu visokokvalitetnu ishranu!

Štenetu treba:

Uvek dostupna sveža voda .

4 obroka dnevno do 6 meseci starosti.

Vlažna hrana(konzerva ili kašica) i granule pomešati i davati u odnosu 2/3 do 1/3. Samo granule se ne preporučuju.

Oko 85g hrane dnevno (sledite doziranje na uputstvu), ukupno konzerva + granule raspodeljena ravnomerno na 4 obroka.   Malteško štene ima jako mali želudac.

                                                                        Od 6 meseci starosti smanjite na 3 obroka dnevno. Tada su svi zubi izrasli te mladi psić može lagodno jesti čvrstu hranu.

Ako se izmedju kućne pripreme hrane i fabričke gotove hrane odlučite za ovu drugu, povedite računa da to bude visokokvalitetna i odgovarajuća hrana za vašeg psa.

Izbor kvalitetne marke hrane

 Prilikom izbora hrane treba da se rukovodite           sledećim kriterijumom: 

  • da je sačinjena od prirodnih sastojaka pogodnih za ljudsku ishranu
  • bez hormona i antibiotika
  • bez otpadnih produkata
  • visokoproteinska
  • mali procenat žitarica visokog kvaliteta, idealno bez žitarica
  • bez veštačkih aditiva, boja i veštačkih konzervansa
  • da je posebno namenjena za štenad mini rasa

Malo koja hrana zadovoljava sve te kriterijume. Marke koje se najviše preporučuju nisu, na žalost, zastupljene na našem tržištu. Zato možete odabrati onu koja je najpribližnija tome.

Preporučujemo:

Pre svega, marke koje spadaju u Prirodnu i bez GMO hranu za pse, preporučujemo Taste of the Wild kao i SHEZIR Organic and Natural - posebno dizajnirana hrana za male i toy rase. Royal Canin hrana je dosta popularna kod nas. Nekim psima odgovara, mada je znatno precenjena što se kvaliteta tiče. Bliže o hrani pročitajte pod Analiza hrane za pse, (na sajtu u meniju levo) pomoći će vam da se odlučite.

 


 

 

Sve šta je potrebno za novo štene

Pre nego mališa stigne u vaš dom potrebno je da mu obezbedite odgovarajuću hranu, kao i osnovne stvarčice koje su mu neophodne.  

Mali psić će se osećati sigurno u okruženju u kome zna svoje mesto, ima svoje igračke i mesto za odmor, i gde se poštuje rutina - hranjenja, i kasnije izlazaka u šetnju. Rutina je veoma bitna za osećaj sigurnosti.

Sve navike koje sada stekne ostaju mu za ceo život.

Zato unapred nabavite:

  • odgovarajuću hranu
  • 2 posudice, za hranu i vodu, keramičke ili metalne pocinkovane sa neklizajućim dnom. Dublju za vodu. 
  • krevetić koji će odsad biti njegovo mesto za odmor. Mada vlasnici više vole pufnaste materijale, za maltezera je zbog tendencije mršenja njegove svilenkaste dlake, bolji gladak materijal.
  • podne pelene za obuku šteneta da vrši nuždu na odredjeno mesto, i za vas da vam olakšaju čišćenje
  • WC plato za pelene da bi ste osigurali čist pod, a i da sprečite klizanje pelena i šteneta po podu
  • vlažne maramice za svakodnevnu higijenu. Uvek ćete trebati da ga brišete od nečega. 
  • igračkice, od pune gume koje ne može da izgrize i proguta, dovoljno male za njegova mala usta. Psi u načelu vole igračke koje proizvode zvuk kad se stisnu, ali i one čvrste za glodanje.
  • losion za čišćeje i negu očiju
  • ovalna Pin četka sa dugim iglicama za negu duge dlake (trebaće vam kasnije ako se odlučite za frizuru duge dlake. Uvek koristite pin četku sa ravnim, ne zaobljenim vrhovima, da ne bi došlo do kidanja i lomljenja osetljive dlake maltezera.
  • slicker četka za svakodnevnu negu za svakodnevnu negu i masažu koja podstiče cirkulaciju i rast dlake (štene odmalena naviknite na četkanje jer će to biti sastavni deo njegove dnevne nege)
  • metalni češalj za raščešljavanje
  • šampon za štence, kasnije šampon za svilenkast dlaku, i specijalni šampon za belu dlaku kojim ćete održavati njuškicu i šapice na kojima je dlaka sklonija prljanju i menjanju boje.
  • ogradica za štence može biti veoma korisna, pogotovu ako štene ostavljate samo u kući. 

Kolekcija My Valentine

Kasnije će vam još trebati:

  • ogrlica ili bolje am. Metalne ogrlice nikako nisu pogodne zbog svilenkaste dlake sklone stvaranju čvorova (izuzetak je takozvana "zmijica"), pogotovu ako ste odlučili da održavate frizuru duge dlake. Ogrlica ili am treba da mudu širi, glatke unutrašnje strane.
  • povodac, vlasnici se najradije odlučuju za FLEXI, ali nije zgoreg imati i jedan klasičan koji ide uz ogrlicu.
  • odgovarajući šampon - odabir šampona je veoma bitan za održavanje svilenkaste dlake, sklone "ćebanju". Iskustvo groomera preporučuje Šampon za svilenkastu dlaku kao osnovni, uz njega vam neće trebati balzam. Dlaka na licu i nogicama je sklona promeni boje u žućkastu, pa možete za njih koristiti Šampon za belu dlaku koji sadrži neki dodatak za izbeljivanje.
  • Sprej za lakše rasčešljavanje i odmršivanje dlake (nadajmo se da vam onaj za odćebavanje neće često trebati). Koliko god se trudili skoro je nemoguće izbeći mršenje, možete ga samo svesti na minimum.
  • 2 skafandera - jedan kabanica proleće/jesen, drugi za sneg. Oni su pravi spas od svakodnevnog kupanja i sušenja.
  • cipelice za zimu, kao zaštita njihovih osetljivih šapica od leda i snega koji im se nakuplja na dlaku oko prstića, i posebno od soli kojom se posipaju naše ulice! Nisu hir, već odlična i potrebna zaštita ukoliko se ne odlučite da ga nosite u rukama.
  • transporter za putovanja odgovarajućih dimenzija da pas može komotno da se okrene i stoji u njemu.
  • torba za nošenje
  • sve ostale sitnice koje ćete već sami otkriti

 

 

Problem sa "suzicama" - uzrok i prevencija

Većina maltezera, čak 93% ima problem sa "suzicama". Odnosno suzenjem okica koje vremenom ostavlja ružne braon tragove na krznu oko očiju. 

Ima više uzročnika pojačanog suzenja očiju i sledstveno tome pojave braon obojenog krzna ispod :

- zapušeni suzni kanali (to utvrdjuje veterinar)

- nepostojanje suznih kanala (to utvrdjuje veterinar)

- nasledni faktori (ako roditelji imaju problem suzica, verovatno je da će i potomstvo biti sklono)

- anatomija glave (smatra se da su im skloniji psi sa većim očima i zatubastijom njuškicom)

- neki mali zdravstveni uzročnici: kod štenaca u toku rast prvih zubića, i kasnije promene zuba, Maltezeri svih uzrasta koji imaju neke probleme sa zubima i desnima, Dlaka oko očiju koja tako raste da iritira oko, infekcije uha, alergija na neki sastojak hrane, alergija nepoznatog uzroka.

- higijena je očigledan i bitan faktor. Krmelji koji se skupljaju u unutrašnjim uglovima očiju usled raznih iritabilnih faktora (prašina, vetar, hladnoća, kozmetički preparati i sl). Kada se nakupe, krmelji sami počinju da iritiraju oko te da izazivaju jače suzenje. Stoga ih treba redovno uklanjati odgovarajućim sredstvom.

psihičko stanje psa. Pokazalo se da su nesretni psi i psi pod stresom, podložniji svim vrstama oboljenja, tako i pojačanom suzenju očiju.

- hrana i voda takodje mogu da budu uzročnik: briket ili voda sa većom količinom kalcijum karbonata ponekad uzrokuje pojačano suzenje očiju.

- obojenost dlake na licu psa može da izazove i hrana koja u sebi sadrži veštačke boje (Obično jeftinija, manje kvalitetna hrana)

Kako rešiti problem "suzica"

Ako je uzrok gradja ili nasledni faktori ne možete mnogo da uradite, osim da održavate optimalnu higijenu očiju i redovno čistite dlaku okolo da bi ste izbegli sekundarnu infekciju i obojenost krzna. Isti slučaj je i u periodu rasta i promene zubića.

Ako sumnjate na zdravstveni problem - insekciju uha, gljivičnu ili bakterijsku infekciju, zapušene suzne kanale,poseta veterinaru je neophodna. 

Nemojte da dajete antibiotike na svoju ruku, konsultujte se sa veterinarom. Mnogi popularni preparati na tržištu sadrže antibiotike, oprezno s njima. Antibiotici smeju da se daju samo kratko vreme, inače mogu da izazovu mnoštvo zdravstvenih problema i štetnih posledica. Da pomenemo samo neke - želudačni problemi, čir na želudcu, trajno bojenje zuba, oštećenje jetre i dr. Zato ih dajite samo ako baš morate.

Ako sumnjate da je uzrok hrana, savetujemo da psa hranite visoko kvalitetnom hranom renomiranih proizvodjača koji nude hipoalergičnu hranu, i ne koriste poznate moguće uzročnike alergija kod pasa (PRIRODNA I BEZ GMO HRANA ZA PSE).

Takodje preporučujemo posude za hranu i vodu od niklovanog čelika jer je bakteriostatski, za razliku od plastičnih.

Losion za usiVodite računa o ušima, jer njihovo zapaljenje može da uzrokuje suzice. Redovno ih  čistite adekvatnim preparatima (Losion za čišćenje ušiju Vivog), čupajte dlaku koja im raste u unutrašnjosti (tražite da vam grumer tj. frizer pokaže kako to da radite).

 

 

 

 

losion za ociNajbitnije je da održavate redovnu higijenu očiju: pažljivo vaticom natopljenom odgovarajućim sredstvom, uklanjajte krmelje i koristite kapi za oči dva puta dnevno; Proizvodi koji sadrže bornu kiselinu (boric acid) pokazali su se efikasni. Kapi za oči koje ublažavaju iritaciju kod nošenja kontaktnih sočiva takodje mogu da pomognu u nekim slučajevima.

Dosta kod nas popularan preparat "Angels Eyes" sadrži antibiotik Tylosin. Bez obzira na dodatu supstancu koja je dodata da zamaskira Tylosin, neželjena dejstva antibiotika nisu time izbegnuta. Osim toga, Tylosin može da izazove muku kod pasa, posebno mladih i štenadi. Takodje, preparati sa antibioticima efikasni su samo u slučaju bakterijskih infekcija. Zato se dešava da mnogi vlasnici nemaju efekta od davanja istih.

Antibiotike nikako ne dajite bez konsultacije sa veterinarom!

Na našem tržištu za sada ne postoji efikasno sredstvo koje rešava problem intenzivnog suzenja i posledica istog (ako je u pitanju jača bakterijska infekcija) koje ne sadrži antibiotike. 

Preventiva i profilaksa - redovna higijena, korišćenje sredstava sa bornom kiselinom za blaže infekcije, i ostali gore navedeni faktori, su najbolje što možete da učinite da do bakterijskih ili gljivičnih infekcija, kao i bojenja krzna oko očiju, uopšte i ne dodje.

 


Nega dlake Maltezera

Kupanje Maltezera

 

  • možete početi sa kupanjem šteneta već od 2 meseca
  • jednom nedeljno ako održavate dugu dlaku
  • jednom u 15 dana dovoljno je za pse sa kratkim frizurama

Gore navedeno je okvirna preporuka.

I ako Maltezer nema podlaku prečesto kupanje (svakodnevno, kao što neki vlasnici praktikuju) je štetno kako za dlaku tako i za kožu. 

Prečestim kupanjem, kao i ne adekvatnim šamponima, uništava se prirodna lipidna zaštita kože , koja postaje preosetljiva, sklona alergijama i infekcijama. Dlaka se isušuje, postaje krta i bez sjaja, sklonija stvaranju čvorova. 

  • pre kupanja obavezno rasčešljati dlaku i odmrsiti čvorove (voda će još više slepiti čvorove)
  • prilikom raščešljavanja koristite sredstvo za lakše rasčešljavanje sa raspršivačem.
  • posebno naprskati čvorove sredstvom za odćebavanje dlake i pažljivo ih razmrsiti prstima i češljem.
  • voda u uhu može izazvati zapaljenje, pažljivo zaštitite uši psa pre kupanja tuferima vate (dovoljno velikim da ih lako izvadite nakon kupanja, ne gurajte duboko u uho)
  • koristite kvalitetan šampon za svilenkastu dlaku, možete i specijalni za belu na mestima koja se vise prljaju te dlaka počinje da žuti, poput nogu.
  • šampone koji sadrže izbeljivače izbegavajte da koristite na glavi psa, posebno ne oko očiju
  • dobro isperite dlaku nakon šamponiranja
  • višak vode pokupite peškirom blago stiskajući, nemojte trljati da je ne bi umrsili.
  • pažljivo i polako očešljajte dlaku češljem. Mokra dlaka je osetljivija.
  • preporučujemo da završite sušenje fenom. Mlakim vazduhom, nikako najtoplijim.
  • češljajte dlaku tokom feniranja da bi ste je izravnali, i sprečili mršenje.
  • suvog psa dodatno očešljajte koristeći ovalnu četku i češalj.
  • ako je "devojčica" celokupno doterivanje finiširajte mašnicom.

 

Četkanje - svakodnevna nega dlake

 

 

 

 

 

Puppy look - Šteneća frizura učiniće održavanje dlake mnogo lakšim. Vaš frizer za pse znaće kako da i vaš mališan bude kao ovaj na slici.

  • počnite da navikavate štene na četkanje već od 2 meseca starosti
  • kada dlaka dostigne 5-6 cm dužine svakodnevno češljanje postaje neophodno.
  • maltezeru je potrebno svakodnevno četkanje i razmrsivanje eventualno nastalih čvorova, bila dlaka duga ili kraća.
  • ako imate psa sa dugom dlakom koristite kondicionar u raspršivaču prilikom češljanja. To će olakšati češljanje i sprečiti kidanje dlake.
  • nemojte da natopite dlaku i kožu kondicionarom.
  • koristite isključivo metalni češalj, nikako plastični jer elektrizira i kida dlaku.

 

Pravilno češljanje

 

Češljanje maltezera pretežno vršite metalnim češljem. Četku koristite za blagu masažu i finiš predhodno razmršene dlake.

Prilikom češljanja nemojte uvrtati zglob ruke, već nastojte da češljate laganim, ravnim potezima niz dlaku.

  1. češljanje počnite od zadnjih nogu, rasčešljajte najpre zadnje noge pa nastavite prema repu.
  2. pažljivo podignite prednji kraj vašeg psa, pridržavajući mu rukom grudi izmedju prednjih nogu, i pažljivo rasčešljajte dlaku sa unutrašnje strane zadnjih nogica.
  3. zatim češljajte dlaku na stomaku psa idući od prednjih nogica ka zadnjim.
  4. položite psa bočno u krilo i češljajte prednje nogice od područija ispod miške prema šapama. Tu se najčešće formiraju čvorovi, zato vodite računa da ih najpre pažljivo razmrsite prstima. Očešljajte i spoljnu stranu nogica od plećki ka šapama.
  5. pregledajte šapice i otklonite eventualne čvoriće na dlaci izmedju prstića sa donje strane.
  6. pregledajte  područija ispod miške prednjih nogica, sa unutrašnje strane zadnjih i na bokovima, ispod vrata i iza ušiju u potrazi za čvorovima. Pažljivo ih razmrsite. Koristite neko sredstvo za odćebavanje ili lakše razmršivanje.
  7. vrat, glava i lice psa četkajte poslednje.
  8. češljajte dlaku od temena prema ledjima niz vrat. Očešljajte dlaku na ušima.
  9. na kraju očešljajte dlaku na ledjima, prelazeći ravno odozgo bočno ka dole sa svake strane.
  10. kao finiš možete da koristite četku sa dugačkim iglicama na gore opisan način da bi ste dali volumen dlaci. Pustite psa da se protrese, te prirodno nastali razdeljak na ledjim doterajte češljem.

 

Briga o ušima

Članak u pripremi..

 
 

  • Hits: 194677