x 
Cart - 0,00 din.

Cart

Cart empty

Srčani crv - prevencija i lečenje

 

Srčani crv - prevencija i lečenje

Šta je srčani crv?

Srčani crv je parazit koji izaziva ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa koji žive u područjima umerene i tropske klime. On parazitira kod pasa, ali se u sve većem broju nalazi i kod mačaka. Bolest se razvija kada ljubimca ubode zaraženi komarac i na taj način mu prenese parazita koji se zove Dirofilaria immitis. Psi mogu biti zaraženi sa samo nekoliko parazita, ali u nekim slučajevima može ih biti i nekoliko stotina. Mačke se zaraze na sličan način, ali kod njih obično bude manji broj parazita. Infekcija srčanim crvom često dovodi do ozbiljnih bolesti pluća i srca, a može oštetiti i druge organe u telu.

Da li je samo pas pod rizikom od infekcije srčanim crvom? Da li su ugrožene i mačke, feretke ili divlje životinje?

Infekcija se primarno javlja kod pasa, ali može se javiti i kod mačaka. Kod mačaka bolest nije toliko česta kao kod pasa, ali je ipak broj mački kojima je postavljena ova dijagnoza u porastu. Feretke i drugi sisari, kao što su vuk, kojot, lisica, pa čak i morski lav mogu se zaraziti srčanim crvom.

Ljubimci koji žive napolju su pod najvećim rizikom od infekcije, posebno u mestima sa velikom populacijom komaraca. Međutim, čak i ljubimci koji žive u kući nisu zaštićeni od zaraženih komaraca.

 

Može li feretka da se zarazi srčanim crvom?

Feretke su veoma osetljive na infekciju srčanim crvom i mogu imati simptome slične psima i mačkama obolelim od ove bolesti.

Koliki je rizik da se moj ljubimac zarazi srčanim crvom?

Mnoge stvari treba uzeti u obzir, čak i ako infekcija srčanim crvom nije tako česta u lokalnom području. Ako putujete sa ljubimcem u endemska područja za infekciju srčanim crvom, on će biti pod rizikom od infekcije. Ova bolest se svake godine sve više širi i zahvata nova područja. Divlje životinje, kao što su vukovi i lisice mogu biti nosioci srčanog crva. Komarci nošeni vetrom, kao i transport zaraženih kućnih ljubimaca doprinose širenju ove bolesti. Najbolji način za jednostavnu i sigurnu zaštitu je da tokom cele godine Vašem ljubimcu dajete preventivne preparate prema preporuci Vašeg veterinara.

Kako se bolest prenosi sa jednog kućnog ljubimca na drugog?

Odrasle ženke srčanog crva žive u zaraženom psu ili nekom drugom domaćinu i izbacuju u krvotok svoje mlade, koji se zovu mikrofilarije. Komarci se zaraze mikrofilarijama dok se hrane krvlju zaraženih životinja.Tokom narednih 10 do 14 dana, microfilarija u komarcu sazreva u infektivni oblik. Kada komarac ujede psa, mačku ili neku drugu osetljivu životinju larva preko usta komarca izlazi na površinu kože životinje i kroz svežu ranu od uboda komarca aktivno ulazi u novog domaćina.

Unutar novog domaćina, tokom šest meseci infektivna larva sazreva u odraslog parazita. Odrasli srčani crv živi  pet do sedam godina, a zbog njihove dugovečnosti, svaka sezona komaraca dovodi do povećanja broja srčanih crva kod naših ljubimaca.


Srčani crv kod pasa

Koje simptome bolesti može da ima zaraženi pas?

Broj srčanih crva može se povećavati postepeno, tokom godina ili brzo, u situacijama kada je životinja izložena velikom broju zaraženih komaraca. Klinički znakovi bolesti ne mogu se lako prepoznati kod ljubimaca koji su nedavno zaraženi ili kod  onih sa malim brojem srčanih crva, zato što te životinje još ne pokazuju nikakve simptome bolesti. Međutim, kućni ljubimci sa velikim brojem parazita ili sa hroničnom infekcijom ispoljavaju kliničke simptome.
Kod pasa, simptomi ove bolesti mogu biti blag, uporan kašalj, umor nakon umerene aktivnosti, smanjenje apetita i gubitak težine. Kako bolest napreduje, mogu se razviti problemi u radu srca, što najčešće dovoti do nakupljanja tečnosti u trbušnoj duplji, pa ljubimac izgleda kao da ima "otečen stomak." Kod pasa zaraženih sa velikim brojem parazita može doći do naglog prestanka u protoku krvi unutar srca što dovodi do opasnog kardiovaskularnog kolapsa koji se naziva  "kavalni sindrom". Simptomi ovog sindroma su naglo otežano disanje, blede desni i krvavi ili taman urin "boje kafe". Bez hitnog hirurškog uklanjanja blokade koju su izazvali srčani crvi, većina ljubimaca neće preživeti.

Možete li mi reći više o testiranju pasa na prisustvo srčanih crva?

Postoje dve vrste testova za dijagnostikovanje infekcije srčanim crvom kod pasa. Odrasle ženke otpuštaju svoje  mlade (mikrofilarije) direktno u krvotok psa, pa se one jednostavnim testom mogu detektovati u krvi. Pozitivan test ukazuje na prisustvo odraslih crva u organizmu. Pozitivan test označava da je jedinka pozitivna na prisustvo srčanog crva. Nažalost, 15 do 20 posto pozitivnih pasa neće imati "mikrofilarije " u krvotoku i kod njih ovaj test će biti lažno negativan. Najprecizniji test za otkrivanje ove infekcije kod pasa je antigen test. Test otkriva prisustvo malih proteina koje ženke srčanih crva oslobađaju u krvotok psa. Pozitivan test nam govori da su u organizmu prisutne odrasle zrele ženke. Lažno negativni rezultati su retki, ali mogu se pojaviti ako je ljubimac inficiran "samo" mužjacima srčanog crva (zato što test detektuje samo antigene ženke), ako su prisutni samo jedan ili dva crva, ili ako su ženke nezrele.
Ako Vaš veterinar sumnja da je rezultat testa lažno negativan, verovatno će Vam preporučiti da se ponovi testiranje drugim metodama. Rentgenski snimak grudnog koša i ultrazvuk mogu pomoći u dijagnostikovanju ove bolesti.

Koliko je potrebno da prođe vremena od inficiranja da bi iz krvi moglo da se utvrdi da je pas zaražen srčanim crvom?

Potrebno je da prođe pet do sedam meseci od trenutka uboda zaraženog komarca do trenutka kada se iz krvi psa može utvrditi prisustvo odraslih crva.

Moj pas je pozitivan na srčanog crva. Što to znači?

Pozitivan mikrofilarija ili antigen test ukazuju da Vaš pas ima odrasle srčane crve u srcu i arterijama pluća. Čak i ako Vaš pas ne pokazuje nikakve simptome, možda već postoje oštećenja srca, krvnih sudova i pluća. Ako se ne leči, to može dovesti do ozbiljnih, čak po život opasnih bolesti. Ako se sa lečenjem počne pre nego što  simptomi počnu da se ispoljavaju, velika je verovatnoća da Vaš pas neće imati značajne komplikacije nakon tretmana.

Da li je potrebno uraditi neke analize pre nego što pas počne da pije preventivne lekove?

Obično, pre propisivanja preventivnih lekova, veterinar će uraditi jednostavan test iz krvi da bi bio siguran da Vaš pas nema odrasle srčane crve. Nije neophodno testirati veoma mlade štence pre početka preventive zato što je potrebno oko šest meseci za razvoj odraslog crva u psu. Ako je ljubimac negativan, počinje se sa preventivom. Davanje preventivnih preparata već zaraženim psima može dovesti do retke, ali opasne reakcije koja može ugroziti život psa.


Postoje različiti lekovi koji se mogu koristiti kao preventiva za srčanog crva. Koja je razlika između dnevne i mesečne tablete?

Do kasnih 1980-ih, jedini lek koji je bio na raspolaganju kao preventiva srčanog crva morao se primenjivati dnevno. Ovi proizvodi deluju tako što ubijaju mikroskopske larve srčanog crva koje prenose komarci, ali moraju se davati svaki dan da bi bili efikasni. To je zato što se infektivne larve srčanog crva brzo presvlače u roku od dva do tri dana u četvrti stepen razvoja. Kada dostignu četvrti  stepen razvoja dnevni lekovi ne mogu da ih ubiju. Zato su dnevni preparati zamenjeni mesečnim i više nisu komercijalno dostupni. Važno je naglasiti da se mesečni lekovi brzo eliminišu iz organizma ljubimca i ne deluju 30 dana. Umesto toga, oni deluju tako što uništavaju larve koje je ljubimac stekao u prethodnih 30 dana, a ujedno deluju i na druge parazite.

Kako deluju preparati koji se koriste kao mesečna preventiva?

Srećom, dostupno je dosta veoma efikasnih mesečnih preparata za preventivu srčanog crva. Preparati mogu biti u vidu tableta ili rastvora koji se lokalno primenjuju. Mesečni preparati su zbog jednostavnog načina primene i efikasnosti postali veoma popularni kao prevencija srčanog crva. Za razliku od dnevnih preparata koji su se ranije koristili, ovi preparati mogu da ubiju larve i zato njihova primena jednom mesečno efikasno eliminiše mogućnost infekcije. Konsultujte se sa Vašim veterinarom da biste odabrali preparat koji će najviše odgovarati Vašem ljubimcu.

Zašto psi moraju da budu testirani pre početka primene preventivnih preparata?

Pre početka preventivnog tretmana, svi psi bi trebali da budu testirani na prisustvo srčanog crva. Davanje preventivnih preparata psima koji imaju odrasle parazite može biti štetno ili čak opasno za život ljubimca.
Odrasli srčani crvi stvaraju milione mikroskopskih "beba" ( koje se zovu mikrofilarije) i oslobađaju ih u krvotok psa. Kada pas u čijem krvotoku kruže mikrofilarije dobije mesečni preventivni tretman, može doći do uginuća mikrofilarija i reakcije tipa šoka. Čak i ako Vaš pas ne odreaguje na ovaj način, preparati koji se koriste preventivno ne ubijaju odrasle oblike srčanih crva (mogu im samo skratiti životni vek). Što znači da će pas i dalje biti zaražen odraslim srčanim crvima.
Nažalost, sve dok je ljubimac zaražen, bolest će napredovati i dovesti do oštećenja srca i pluća, što može ugroziti život Vašeg ljubimca. Davanje preventivnih preparata psima koji su pozitivni na srčanog crva može dovesti vlasnika u zabludu, delovaće da je sve u redu, a bolest će za to vreme napredovati.


Koliko često bi trebalo testirati psa na prisustvo srčanog crva?

Godišnje testiranje se preporučuje iz nekoliko razloga. Prvo, mnogi od nas ne uzimaju svoje lekove prema uputstvima, pa je obično tako i sa lekovima naših ljubimaca. Drugo, čak i ako nikad ne propustite dozu ne postoji način da sprečite psa da pojede travu i da povrati lek koji ste mu upravo dali. Ako se to desi Vaš ljubimac će biti bez zaštite ceo mesec. Treće, ako se Vaš ljubimac slučajno zarazio sa srčanim crvom, važno je da veterinar to što pre otkrije, pre nego što nastanu veća oštećenja na srcu i plućima. Rano otkrivanje i lečenje su uvek najbolji. Konačno, neki od testova na srčanog crva su kombinovani sa testovima na druge važne bolesti (Lajmska bolest, Ehrliihioza i Anaplazmoza). Godišnjim testiranjem, znate da Vaš ljubimac nije zaražen srčanim crvom i ovim opasnim bolestima koje prenose krpelji. Testiranje je brz i pouzdan način da proverite da li je Vaš ljubimac zaražen. Godišnje ispitivanje omogućava Vam da budete sigurni da Vaš ljubimac nije zaražen, a ako je zaražen, omogućava ranu detekciju bolesti.

Čuo sam da neki lekovi koji se koriste u prevenciji srčanog crva, takođe štite od crevnih parazita. Da li je to istina?

Određeni preparati koji se koriste preventivno protiv srčanog crva, efikasno uklanjaju i crevne parazite. Oni ili sadrže jednu aktivnu supstancu koja deluje na crevne parazite i na larve srčanog crva ili sadrže kombinaciju više aktivnih supstanci kako bi delovali na različite parazite. Takvi proizvodi su testirani i podjednako su bezbedni kao i preparati koji štite samo od srčanog crva.


Čuo sam da je lek koji se koristi kao preventiva za srčanog crva toksičan za određene rase pasa, posebno za kolija. Da li je to tačno?

Kada se primenjuju u preporučenim dozama, ovi preparati su bezbedni. Utvrđeno je, međutim, da neki psi imaju genetsku predispoziciju da budu osetljiviji  kada je doza značajno veća od preporučene. Problemi se mogu pojaviti kada se proizvodi namenjeni velikim životinjama (konji, goveda, svinje) neprimereno koriste kod pasa, ili kada se psima daju pogrešne doze. Preparati koji se koriste kao preventiva za srčanog crva su bezbedni za sve rase pasa kada se koriste prema uputstvima.


Da li su štenci kada se rode imuni na srčanog crva?

Ne, čak i za štence postoji rizik od infekcije srčanim crvom. Ako su štenci bilo kojeg uzrasta izloženi komarcima koji nose infektivne larve, mogu se zaraziti srčanim crvom i zato je važno sa preventivom početi što ranije. Štencima mogu da se daju ovi preparati već u uzrastu od četri do osam nedelja, u zavisnosti od toga kakva je preporuka proizvođača za određeni preparat.
 

Da li postoji efikasna prirodna preventiva za srčanog crva?

Ne, ne postoji prirodna preventiva za srčanog crva.

Da li postoji vakcina protiv srčanog crva?

U ovom trenutku, ne postoji komercijalno dostupna vakcina za prevenciju bolesti izazvane srčanim crvom kod pasa i mačaka. Međutim, postoje brojna istraživanja i naučnici ispituju ovu mogućnost. Postoje različiti farmaceutski proizvoda koji se aplikuju oralno ili topikalno i veoma su efikasni u zaštiti pasa i mačaka od ove bolesti.

 

Da li se preporučuje hirurška intervencija kod pasa i mačaka koji su pozitivni na srčanog crva?

Ako je moguće odložiti hiruršku intervenciju, bilo bi bolje prvo tretirati životinju protiv srčanog crva. Ako to nije moguće, Vaš veterinar može pregledati psa/mačku i dati Vam odgovarajuće preporuke. Mačke se obično rutinski ne tretiraju protiv srčanog crva, pa je potrebno da mačku pregleda veterinar i da Vam da odgovarajuće preporuke.

Šta podrazumeva tretman srčanog crva kod psa?

Ako je pas zaražen srčanim crvom, cilj lečenja je ubiti odrasle crve i nihove larve. Trenutno, samo jedan proizvod je odobren od strane FDA za tu svrhu (Immiticide ® - melarsomine hidrohlorid). To je injekcija koja se aplikuje u mišić. Tretman podrazumeva aplikovanje dve injekcije u razmaku od 24h i za mesec dana je potrebno ovaj tretman ponoviti. Lečenje može da se sprovodi ambulantno, ali obično se preporučuje hospitalizacija. Drugi lekovi mogu da se primenjuju tokom tretmana, zavisno od faze bolesti.


Zašto je lečenje infekcije srčanim crvom tako skupo?

Na cenu lečenja utiče više faktora. Pregled, analize koje se rade pre početka tretmana, hospitalizacija i lekovi utiču na cenu lečenja ove parazitske bolesti.


Veterinar je rekao da moj pas ima srčanog crva i da je bolest u četvrtom stadijumu. Šta to znači?

Težina bolesti izazvane srčanim crvom može se opisati kao jedna od 4 faze, odnosno stadijuma. Utvrđivanje u kojoj fazi bolesti je Vaš pas pomaže veterinaru da najbolje odredi tretman i da preciznije proceni ishod lečenja. Najblaža je prva faza ili stadijum. Nažalost, četvrta faza je najteža i teško se leči. Ove pacijente je potrebno stabilizovati pre početka tretmana, a prognoza je neizvesna. U nekim slučajevima neophodna je prvo hirurška intervencija tokom koje se uklanjaju odrasli crvi iz srca i velikih krvnih sudova, pa se tek onda može pokušati sa daljim lečenjem. Trebalo bi da odmah razgovarate sa Vašim veterinarom o trenutnom stanju i prognozi za Vašeg psa.


Zašto dolazi do uginuća kod infekcije srčanim crvom?

Srčani crv može izazvati zdravstvene probleme na više organa, uključujući srce, pluća, bubrege i jetru. Crvi se nalaze u desnoj polovini srca i velikim krvnim sudovima koji dovode i odvode krv iz desne polovine srca.Crvi izazivaju upalu krvnih sudova i mogu blokirati protok krvi, što dovodi do plućne tromboze (ugrušci u plućima) i prestanka rada srca. Srčani crv može dovesti i do problema u radu  jetre ili bubrega, pa može dovći do uginuća usled jednog od ovih problema ili zbog njihove kombinacije.


Da li starost psa ima veze sa boljim uspehom u lečenju bolesti izazvane srčanim crvom?

Starost psa je samo jedan od faktora koji utiču na ishod lečenja kod infekcije srčanim crvom. Vaš veterinar će takođe uzeti u obzir celokupno zdravstveno stanje, kliničke simptome bolesti i rezultate laboratorijskih analiza. Stariji psi kod kojih infekcija srčani crvom dugo traje, možda već imaju oštećenja pluća, srca, jetre i bubrega koja bi mogla da otežaju sprovođenje tretmana. Srećom, ako oštećenja organa nisu velika i ako se ograniči fizička aktivnost, lečenje je najčešće uspešno bez obzira na starost psa.


Moj pas je inficiran srčanim crvom. Veterinar je rekao da počnemo sa mesečnom preventivom pre početka lečenja. Da li je to OK?

Iako nije označeno da se koristiena ovaj način, upotreba preventivnih preparata pre početka lečenja infekcije srčanim crvom je uobičajena i prihvatljiva praksa. Međutim, važno je da Vaš veterinar proceni ozbiljnost bolesti i da u skladu sa tim odabere odgovarajuće preventivne mere. Pokretanjem programa prevencije se osigurava da se Vaš pas neće inficirati novim crčanim crvima, dok se leči od postojeće infekcije. Takođe, to će pomoći i da Vaš pas ne bude izvor larvi srčanog crva (microfilarija) za komarace koji bi na ovaj način mogli da zaraze i druge pse.

Moj pas je inficiran srčanim crvom. Moj veterinar preporučuje niz injekcija, hospitalizaciju, lekove protiv bolova i laboratorijske analize kako bi tretman mog ljubimca bio što bezbedniji. Da postoji još neki način lečenja ove bolesti?

Vaš veterinar Vam je preporučio najbolji tretman. Samo melarsomine dihydrochloride (Immiticide ®), koji se injekciono aplikuje u mišić, odobren je od strane FDA za lečenje infekcije srčanim crvom kod pasa. Iako postoji određeni stepen rizika vezan za njegovu upotrebu, većina odraslih crva brzo ugine i eliminiše se iz organizma  u roku od jednog do tri meseca.Boravak u kavezu ili bar ograničavanje fizičke aktivnosti tokom ovog perioda doprinosi smanjenju nastanka oštećenja na srcu i plućima.
Kada se na osnovu kliničke slike proceni da nije neophodna hitna intervencija, mogu se pre primene melarsomina koristiti preventivni preparati makrocikličnih laktona u periodu od jednog do nekoliko meseci. Međutim, ne preporučuje se dugotrajna primena ovih preventivnih preparata kao alternativa konvencionalnim adulticidima.

Moj pas je tretiran protiv srčanog crva pre četiri meseca, ali njegov test je još uvek pozitivan. Šta to znači?

Nakon tretiranja psa sa injekcijama adulticida, može biti potrebno i više od mesec dana da bi svi odrasli crvi uginuli. Testiranje na antigen srčanog crva je najpouzdaniji način da se potvrdi da su svi odrasli srčani crvi eliminisani. Iako su psi najčešće negativni nakon 16 nedelja od tretmana adulticidima, kod nekih pasa taj period može biti duži. Osim toga, iako je tretman adulticidima veoma efikasan, ponekad nije dovoljan samo jedan tretman da bi se u potpunosti eliminisali svi paraziti. Antigensko testiranje je najpouzdaniji način da se proveri da li su ubijeni svi odrasli crvi. Prema tome, u većini slučajeva, pas koji je još uviek pozitivan nakon četiri meseca trebao bi ponovo da se testira za dva do tri meseca, da bi se utvrdilo da li su odrasli srčani crvi još prisutni i da li je potrebno ponoviti tretman.

Moj veterinar predlaže da se moj pas po drugi put leči. Šta bi trebalo da uradim?

Odrasli crvi obično uginu za nešto više od mesec dana nakon tretmana, a eliminacija njihovih ostataka može potrajati i više od četiri meseca i tek nakon toga antigen test Vašeg psa može biti negativan. Ako je prošlo najmanje šest meseci od kada je Vaš pas tretiran, i test je pozitivan, to obično znači da nisu svi odrasli crvi ubijeni i da je potrebno ponoviti tretman.

Trebalo bi da izaberem način lečenja srčanog crva kod mog ljubimca. Jedna opcija je samo mesečno davanje preventivnih preparata, a druga mogućnost je preparat koji se zove Immiticide ®. Moj veterinar kaže da je mesečni tretman sigurniji. Šta bi trebalo da uradim?

Samo jedan tretman je odobren za lečenje bolesti srčanog crva kod pasa, a to je preparat Immiticide ® (melarsomine hidrohlorid). Dugotrajna primena preventivnih preparata kod već inficiranih pasa ne bi trebala da bude tretman, već samo alternativa za lečenje.


Immiticide ubija gotovo sve odrasle crve u roku od nekoliko dana. Kao i svako živo biće, mrtvi srčani crvi počinju brzo da se razgrađuju na manje fragmente. Kako krv teče kroz srce i plućne arterije, raznosi mrtve i fragmentisane crve u druge krvne sudove i pluća gde mogu izazvati upalu i ometati normalan protok krvi. Vrlo mali fragmenti mogu nestati u roku od nekoliko dana, ali veći se mogu duže zadržati. Smanjen protok krvi u kombinaciji sa upalnim promenama u plućima može dovesti do gubitka apetita, povišene telesne temperature, kašlja i respiratornih problema. U situacijama kada bolest napreduje, oštećenja krvnih sudova i pluća mogu dovesti do uginuća. Iako većina pasa tretiranih sa preparatom Immiticide ®  retko ima komplikacije ili su one blage, čak i najmanja mogućnost da lečenje može dovesti do uginuća je razlog za zabrinutost.


Upotreba preventivnih preparata kod pasa pozitivnih na prisustvo srčanog crva predstavlja pristup bolesti iz drugog ugla. Preventivni preparati sprečavaju povećanje broja srčanih crva u našem ljubimcu, a istraživanja su pokazala da neki od preventinih preparata skraćuju život mladih srčanih crva od prosečnih pet ili više godina na dve do tri godine. Nažalost, odrasli srčani crvi ipak nastavljaju da žive u srcu i plućima našeg ljubimca. Davanjem preventivnih preparata zaraženim psima, nadamo se da ćemo zaštititi psa od novih srčanih crva i da će oni koji su već u njemu uginuti za 2 do 3 godine i da će pas nakon toga biti zdrav. Nažalost, zbog infekcije koja često traje nekoliko godina, bolest napreduje. Kada crvi uginu, mogu se ispoljiti slične komplikacije kao kod tretmana preparatom Immiticide ®, a zbog napredovanja bolesti zbog dugog čekanja, komplikacije i dalje mogu dovesti do smrti.
Najvažnije je da dugotrajnu primenu preventivnih preparata ne bi trebalo smatrati zamenom za konvencionalno lečenje bolesti izazvane srčanim crvom. Komplikacije se mogu pojaviti tokom lečenja preparatom Immiticide ®, ali kod asimptomatskih pasa, manje od 1 posto će razviti značajne komplikacije.

Da li se larve srčanog crva mogu preneti sa majke na štence preko njenog krvotoka?

Da, međutim ova infekcija ima malo posledica za štence. U krvotoku majke nalaze se mikrofilarije, prvi razvojni oblik srčanog crva. Mikrofilarija se ne može razviti u odraslog srčanog crva dok ne dođe u komaraca. Samo preko uboda komarca ljubimac se može zaraziti srčanim crvom. Mikrofilarije koje majka prenese štencima biće eliminisane kada štene počne da koristi preventivne preparate protiv srčanog crva.

Da li se srčani crv može preneti direktno sa jednog psa na drugog?

Ne, bolest se može preneti samo ubodom komarca koji nosi infektivnu larvu. Odrasli srčani crvi izbacuju mlade (mikrofilarije) direktno u krvotok psa. Kada komarac ubode zaraženog ljubimca preko krvi može uneti i nekoliko mikrofilarija. Unutar komarca se zatim razvijaju infektivne larve. Kada komarac ubode psa ili mačku prenosi infektivne larve koje mogu da izazovu bolest. Životni ciklus srčanog crva zahteva komarca kao "prelaznog domaćina." Bez komarca, srčani crv se ne može preneti.

Propustio sam dva meseca da dam preventivni preparat protiv srčanog crva svom psu. Da li bih trebao da budem zabrinut?

Da, trebalo bi da budete zabrinuti. Trebalo bi da konsultujete Vašeg veterinara i da ponovo počnete sa mesečnom preventivom za psa. Nakon sedam meseci trebalo bi ponovo da testirate psa. Razlog za testiranje sedam meseci kasnije je da srčani crv  mora biti star oko sedam meseci da bi infekcija mogla da se dijagnostikuje.

Koliko dugo nakon isteka roka upotrebe preventivni preparati protiv srčanog crva mogu da se koriste?

Kao i sve lekove i farmaceutske proizvode, preventivne preparate protiv srčanog crva trebalo bi koristiti do datuma naznačenog na ambalaži. Datum isteka je određen na osnovu niza testova kako bi se obezbedilo da tokom ovog perioda preparat sigurno bude efikasan. Nakon isteka roka upotrebe ne može se sa sigurnošću predvideti da li će preparat biti efikasan i bezbedan za upotrebu.

Srčani crv kod mačaka

Koliko često bi trebalo testirati mačku na prisustvo srčanog crva?

Infekciju srčanim crvom kod mačke lako je prevideti i teže detektovati nego kod psa. Najbolja metoda skrininga za mačke podrazumeva kombinovano korišćenje testa koji otkriva antigene i testa koji otkriva antitela. Vaš veterinar takođe može predložiti i rentgenski snimak ili ultrazvučni pregled. Vaša mačka bi trebalo da bude testirana pre početka korišćenja preventivnog tretmana i jednom godišnje nakon toga. Zapamtite, pošto ne postoji odobren tretman za lečenje infekcije srčanim crvom kod mačaka, prevencija je veoma važna.
 

Koji su simptomi infekcije srčanim crvom kod mačaka?

Simptomi kod mačke mogu biti veoma nespecifični i zato se lako previde. Simptomi su kašalj, napadi koji podsećaju na astmu, povremeno povraćanje, smanjen apetit ili gubitak apetita. Povremeno ataksija (otežano hodanje), napadi, nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji  (ascites) i sinkopa (nesvestica). Nažalost, ponekad je prvi simptom kolaps ili iznenadna smrt mačke.


Moja mačka izlazi napolje. Da li bi trebalo da joj dajem preventivu protiv srčanog crva?

Prevalenca infekcije srčanim crvom kod mačaka je obično nešto niža u odnosu na prevalencu kod pasa u istom kraju. Ako je u Vašem kraju prisutna infekcija srčanim crvom kod pasa, mačke su takođe pod rizikom i trebalo bi da koriste preventivne preparate. Proizvodi koji sprečavaju Infekciju srčanim crvom, takođe deluju i na crevne parazite koji mogu biti potencijalno opasni i za članove Vaše porodice. Crevni paraziti su problem koji se može javljati tokom cele godine i zato je stalno potrebna prevencija ili lečenje.


Moja mačka nikada ne izlazi napolje. Da li bi trebalo da koristi preventivne preparate protiv srčanog crva?

Bez obzira da li mačka izalazi napolje ili živi u zatvorenom prostoru, ona može biti izložena komarcima koji prenose srčanog crva. Mačke koje izlaze napolje su izložene većem broju komaraca, ali i komarci koji uđu u stan mogu ubodom preneti parazita našim ljubimcima. Važno je da shvatite da i jedan srčani crv može da izazove ozbiljne posledice. Studije su pokazale značajan broj inficiranih mačaka koje žive isključivo u zatvorenom prostoru. Ako je infekcija srčanim crvom prisutna kod pasa u Vašem kraju, mačke su takođe pod rizikom i trebalo bi da koriste preventivne preparate.
 

Da li larve srčanog crva mogu putem krvi da se prenesu sa majke na mačiće?

Ne, larve srčanog crva sa jedne životinje na drugu mogu da se prenose isključivo preko uboda zaraženog komarca.

 

Srčani crv kod ljudi

Mogu li se ljudi zaraziti srčanim crvom preko uboda komarca?

Da, to je moguće. Srećom, ljudi nisu prirodni domaćini za srčanog crva. Međutim, bilo je slučajeva u kojima larve migriraju do srca i plućnih arterija. U tim slučajevima, larve uginu pre nego što se razviju u odraslog crva i organizam oko crva formira ožiljno tkivo. To se može videti na rentgenskom snimku.


Prema medicinskim izveštajima, većina ljudi (preko 50 posto) zaraženih sa jednim ili dva srčana crva nikada nisu imali simptome, 33 posto je  imalo bolove u grudnom košu, 20 posto je  kašljalo, a mali broj (15 posto) je imalo povišenu telesnu temperaturu. Oko 1 posto ljudi iskašljava krv ili otežano diše. Kada lekari na rentgenskom snimku vide promenu nastalu kao posledica infekcije srčanim crvom, često se zabrinu da bi to mogao biti primarni rak pluća. Tada se obično predlažu dodatna ispitivanja ili, čak  operacija. Nakon hirurške intervencije i mikroskopskog pregleda promenjenog tkiva utvrdi se da li je u pitanju srčani crv ili tumor. Nažalost, ne postoje pouzdani dijagnostički testovi za detekciju ove bolesti kod ljudi.


Da li se deca mogu zaraziti ako se igraju ili ih liže životinja zaražen srčanim crvom?

Ne, bolest se prenosi isključivo ubodom komarca koji prenosi infektivnu larvu srčanog crva.

 

Tekst priredio Dr Vet Med Ljubomir Ćurčin
Veterinarska klinika INTERVET



 






 



 

 

  • Hits: 69334