x 
Cart - 0,00 din.

Cart

Cart empty

Ko koga šeta? Ili kako da pravilno šetate svog psa

Pravilno šetanje psa - NIKAKO OVAKO

Ko koga šeta? - Ili kako da pravilno šetate svog psa

Šetanje pasa je veština kojom vlasnici pasa koji provode vreme sa svojim četvoronožnim ljubimcima napolju, moraju ovladati. Poznavalac psihologije pasa i dreser Tamara Geller predstavila nam je par osnovnih pravila koja će vlasnicima pasa pomoći da uspešno kontrolišu svog ljubimca u toku šetnje.

Svi smo sigurno primetili pse koji vuku svoje vlasnike niz ulicu, očajnički pokušavajući da dođu do svog omiljenog žbuna, drveta ili klupice kako bi pročitali p-poštu ostavljenu od strane drugih pasa - i naravno, ostavili svoju poruku! Ako ste vlasnik jednog od pasa koji imaju svoje ciljeve i mete u šetnji, bez sumnje ste frustrirani i iznureni ovakvim ponašanjem,i užasavate se svakodnevnih šetnji.

Šetanje psa nije samo način da zadovoljite njegove fiziološke potrebe. Pored toga što može biti odlična fizička aktivnost za oboje, šetnja vašeg psa je i fantastičan način uspostavljanja i unapređivanja vašeg odonosa. Sledeći ove jednostavne korake, vi i vaš pas možete uživati u sigurnim, uljudnim i pre svega zabavnim šetnjama svakog dana.

Eliminišite davilice – kako bodljikave tako i obične. Verujem da naprave koje psima nanose bol, kao što su davilice, ne pripadaju treningu psa. Korišćenje bolnih taktika uči psa da se plaši našeg nanošenja bola više nego što jača vašu vezu sa psom. Postoje bolji i efektivniji načini da komunicirate sa svojim psom. Želimo da naš pas hoda ravnopravno uz nas, zato što jasno definišemo granice, pohvaljujemo i nagrađujemo ispravno i željeno ponašanje.

Umesto davilica, koristite obične, pljosnate ogrlice i sledite ove metode kako biste bez stresa i bola naučili svog psa da šeta sa vama, dok istovremeno stvarate dublju vezu između vas.

Učinite šetnju uz vas pozitivnim iskustvom za vašeg psa. Vrištanje „ne vuci“ ili „stani“ jednostavno ne funkcioniše a i svakako nije zabavno. Umesto toga, povremeno nagradite vašeg psa keksićem dok hoda uz vas, dok podstičete njegovo ponašanje rečju „uz nogu“.Ne koristite frazu „dobar pas“ – vaš pas nema predstavu šta je to dobro uradio, tako da to ne može ponoviti.Umesto toga, definišite ispravno ponašanje imenovanjem i nagrađivanjem istovremeno.

Kada vaš pas nauči da  konstantno šeta uz vas, možete početi da mu dajte „džekpotove“ – nasumično mu dajte brze serije od 5-6-7 keksića, jedan za drugim. Uvek možete ovo pretvoriti u večeru u šetnji, sa hranjenjem dok šeta ispravno uz vas. Takođe možete poneti njegovu omiljenu igračku u šetnju do parka: njegova nagrada za ispravno šetanje, kad stignete, biće igra sa vama i omiljenom igračkom.

Držite istu dužinu povodca sve vreme. Da biste sprečili vašeg psa da vuče, morate ga naučiti da ima određenu dužinu povodca na raspolaganju i da vi kontrolišete tu dužinu. Pogrešno je koristiti flexi povodce u fazi učenja, dajući mu duži povodac kad god on to želi. Sačuvajte flexi povodce za svakodnevne šetnje, jednom kad vaš pas nauči da ispravno hoda uz vas i da vas ne vuče niz ulicu.

Kada držite povodac jednom rukom, vašem psu je lako da vas povuče prisiljavajući vas da istežete ili pomerate ruku. Važno je da vam obe ruke budu slobodne, i da ih koristite kako bi postavili telo u ispravan položaj dok vas pas vuče. U fazi učenja, možete koristiti i pojas za šetnje, na koji ćete zakačiti povodac svog psa, kako bi pružili konstantan otpor njegovom vučenju.

Dok vaš pas hoda ispravno niz ulicu sa vama, setite se da ponavljate frazu „uz nogu“ kako biste podstakli njegovo ponasanje.

Zadržite se na istom mestu dok vas pas vuče. Kad vaš pas počne da vuče povodac, stanite, ukopajte svoja stopala, snizite svoj centar gravitacije i zadržite se u mestu kao sumo rvač. Pas mora da nauči da će se šetnja (ono što želi) nastaviti (njegova nagrada) samo ako ne vuče povodac i vas. Ako vaš pas ozbiljno vuče povodac tako da ne možete da se zadržite u mestu, počnite da šetate uz ogradu, kako bi mogli da se uhvatite za nju kad stanete.

Nastavite da hodate tek kad pas prestane da vuče povodac. Čim se povuče – čak i samo malo -  blago popuštajući povodac, nastavite da hodate uz frazu „hajmo“ ili slično. U momentu kad ponovo počne da zateže povodac, morate se zaustaviti, nastavljajući tek kad se ponovo povuče i popusti povodac.

Stalno pričajte vašem psu i pohvaljujte ga dok hodate zajedno. Ovo je sjajan način da ga držite u skladu sa vama i vašim tempom. Baš kao i sa detetom, ako ne obraćate pažnju da vašeg psa, poruka koju mu šaljete je da je sam i da može da radi šta god želi. A kada ignorišete psa dok hoda ispravno, i pridajte mu pažnju samo kad hoda neispravno i vuče povodac, pas će biti sklon da nastavlja neželjeno ponašanje kako biste ga primetili. Zato ostanite fokusirani na svog psa u toku šetnje i odložite pričanje mobilnim telefonom za neko drugo vreme.

Većina pasa će veoma brzo reagovati na ovu metodu, i ubrzo ćete uvideti da ukoliko vi i svi ostali (ne zaboravite ostale članove porodice i šetača psa) istrajete u ovom načinu šetanja, uskoro ćete se radovati zabavnim šetnjama sa vašim psom.

 

Članak priredio ŠAPICA Pet Siting

  • Hits: 2771